Οι Μακαρισμοί του Κυρίου: #5: Μακάριοι αυτοί που ελεούν



''Mακάριοι αυτοί που ελεούν· 
επειδή, αυτοί θα ελεηθούν.''

Φαντάσου έναν κόσμο χωρίς έλεος: Δεν θα υπήρχε συγχώρεση. Δεν θα υπήρχε βοήθεια σ'αυτούς που έχουν ανάγκη.  Δεν θα υπήρχε σωτηρία.

Το έλεος υπάρχει στον κόσμο μας για έναν λόγο μόνο - επειδή δημιουργηθήκαμε από έναν Θεό 'πλούσιο σε έλεος' (Προς Εφεσίους 2:1-5).

Ο Λόγος Του μας δείχνει τις παρακάτω αλήθειες για το έλεος:

1. Το έλεος δεν μπορεί να κερδηθεί (Προς Τίτον 3:5).

2. Μαθαίνουμε το έλεος από τον Θεό (Κατά Λουκά 6:36).

3. Η άρνηση να προσφέρουμε έλεος είναι σημάδι αχαριστίας (Κατά Ματθαίον 18:21-35).

4. Το έλεος ρέει από τη σοφία.
''H σοφία, όμως, που κατεβαίνει από επάνω, πρώτα μεν είναι καθαρή, έπειτα ειρηνική, επιεικής, ευπειθής, πλήρης από έλεος και καλούς καρπούς, αμερόληπτη και ανυπόκριτη.'' Ιακώβου 3:17

5. ''...το έλεος καυχάται ενάντια στην κρίση.'' (Ιακώβου 2:13).
Υπάρχει ο καιρός της κρίσης, αλλά υπάρχουν καιροί που το έλεος παραμερίζει την κρίση. (1)

Αγαπάς το έλεος; (Μιχαίας 6:8).

Μακάριοι αυτοί που ελεούν!

-----------------------

Σημείωση: Το έλεος δεν είναι το ίδιο με τη χάρη. Παρόλο που και οι δύο όροι έχουν παρόμοια σημασία, η χάρη και το έλεος δεν είναι το ίδιο πράγμα. Για να συνοψίσουμε τη διαφορά: έλεος είναι ότι ο Θεός δεν μας τιμωρεί για τις αμαρτίες μας με ό,τι αξίζουμε και χάρη είναι ότι ο Θεός μας ευλογεί παρόλο που δεν το αξίζουμε. Το έλεος είναι η απελευθέρωση από την κρίση. Η χάρη είναι το δώρο της αγαθότητας του Θεού στους ανάξιους.

(1) Παρά τη ευρέως διαδεδομένη διδασκαλία ότι μόνο ο Θεός μπορεί να κρίνει, η Βίβλος μας δίνει εντολή να κρίνουμε σε κάποιες περιπτώσεις, αρκεί να το κάνουμε με το σωστό τρόπο. Όμως υπάρχουν περιπτώσεις που το έλεος αντικαθιστά την κρίση. Το μεγαλύτερο παράδειγμα είναι η σωτηρία που δίνει ο Θεός σ'αυτούς που μετανιώνουν (Προς Ρωμαίους 6:23). Άλλα παραδείγματα περιλαμβάνουν το να νικάμε το κακό διαμέσου του καλού (Προς Ρωμαίους 12:21), να συγχωρούμε αυτούς που μας βλάπτουν (Προς Κολοσσαείς 3:13) και να προσευχόμαστε με αγάπη για τους εχθρούς μας (Κατά Ματθαίον 5:44).

No comments:

Post a Comment